Medische Encyclopedie – Apotheek Reigerhof – Nieuwerkerk ad ijssel

Apotheek Reigerhof

Welkom bij Apotheek Reigerhof

Mw. Van Bogerijen, apotheker, en haar apotheekteam heten u van harte welkom bij Apotheek Reigerhof. Ons team staat voor u klaar om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Openingstijden

Online regelen

Regel via deze website uw herhaalrecepten of maak gebruik van onze medicijn app om uw medicijnen makkelijk te herhalen. Wist u dat u op deze app ook uw medicatieoverzicht kunt inzien? Deze kunt u bijvoorbeeld bij uw ziekenhuisbezoek meenemen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hiv

Wat is hiv?

Hiv is een afkorting voor het humaan immunodeficiëntie-virus. Dit virus kan uiteindelijk aids veroorzaken.

Het virus tast het afweersysteem van je lichaam aan. In het begin merk je daar weinig van, maar na verloop van tijd heeft je lichaam steeds minder afweer tegen ziektes. Daardoor kun je allerlei klachten krijgen. Pas dan spreken we van aids.

Een hiv-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Veilig vrijen

Veilig vrijen is de beste manier om soa’s te voorkomen. Heb je hiv en is het virus nog niet uit je bloed, dan is het belangrijk je partners te beschermen. Het gaat erom contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina, anus en mond te vermijden.

 • Tongzoenen en elkaar met de vingers bevredigen is over het algemeen veilig.
 • Zorg dat er geen bloed, sperma, voorvocht (vocht dat voor het klaarkomen uit de penis komt) of vaginaal vocht op het slijmvlies van de ander komt. Dat verhoogt de kans op overdracht van hiv en ook andere soa’s.
 • Gebruik bij penis-vagina-seks en penis-anus-seks steeds een nieuw condoom.
 • Als je tijdens het vrijen een dildo (of kunstpenis) uitwisselt, doe er dan bij de wissel een nieuwe condoom omheen of gebruik ieder een eigen dildo.
 • Bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) geeft een condoom of een beflapje bescherming.
 • Neem geen risico’s omdat een sekspartner dat graag wil. Kies je eigen weg.
 • Laat je niet overrompelen door een moment van geilheid. Denk er vooraf over na. Bespreek het met je partner. En zorg dat je altijd een condoom bij je hebt.
 • Gebruik bij een nieuwe partner, zolang je bloed niet hiv-vrij is, altijd een condoom en/of beflapje. Voor eventuele andere soa’s geldt: 3 maanden condooms en daarna laten testen of je soa-vrij bent.
 • Adviseer je sekspartners om PrEP te gebruiken.

Wat te doen na onveilig vrijen?

Als er toch een onveilig contact is geweest, dan moet de persoon die mogelijk besmet is geraakt direct naar de GGD of de eerste hulp van een ziekenhuis. Dus als je zelf hiv hebt, dan moet iemand die met jou onveilig contact heeft gehad, direct contact opnemen met de GGD. De eerste hulp of de GGD beoordeelt of een behandeling nodig is.

Als iemand na een mogelijke besmetting met hiv binnen 2 tot uiterlijk 72 uur een behandeling met medicijnen (PEP-kuur) start, dan is de kans op een infectie met hiv heel klein. Een hiv-infectie kan niet via speeksel, zweet, traanvocht, urine of ontlasting worden overgedragen. Behalve als er bloed in zit dat vervolgens rechtstreeks in de bloedbaan van een ander terechtkomt.

Dagelijkse omgang

Hiv krijgt iemand niet zomaar door uit het kopje van een ander te drinken, en ook niet via een hoestbui, insectenbeten, een zwembad of een wc-bril. In de dagelijkse omgang met anderen (bijvoorbeeld huisgenoten of collega’s) is er geen risico op het overdragen van hiv.

Andere soa’s

Mensen met hiv kunnen tegelijkertijd ook een andere soa hebben. Daarom is het verstandig dat jij en je partner(s) zich ook op andere soa’s laten onderzoeken.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel de huisarts:

 • als je jezelf wilt laten testen op hiv;
 • als je jezelf wilt laten testen op andere soa’s;
 • voor een verwijzing naar een hiv-specialist in het ziekenhuis;
 • om vragen over hiv te bespreken.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antivirale middelen
Antivirale middelen remmen de vermeerdering van het hiv. Ze kunnen het virus niet volledig laten verdwijnen. Wel kunnen ze de hoeveelheid virus in het bloed ('viral load`) drastisch verlagen, waardoor het aantal witte bloedcellen toeneemt en de afweer weer op peil komt. Ook kunnen antivirale middelen worden gebruikt om hiv-besmetting te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico hierop. Dit noemt men pre-exposititie profylaxe (PrEP). En om een hiv-infectie te vermijden bij mensen die in contact zijn gekomen met besmet bloed of bij mensen die onbeschermde seks hebben gehad met iemand die besmet is. Dit noemt men post-exposititie profylaxe (PEP)

Omdat het virus snel geneigd is ongevoelig (resistent) te worden, kan het alleen in combinatie met andere anti-hiv-middelen worden toegepast. Gebruikelijk is daarvoor een combinatie van minimaal drie medicijnen te kiezen. Mocht deze combinatie onvoldoende effectief worden, dan kan men overschakelen op een combinatie van drie niet eerder gebruikte medicijnen, waarvoor het virus nog wel gevoelig is. Voorbeelden van antivirale medicijnen zijn bictegravir, doravirine, efavirenz, emtricitabine, lamivudine, maraviroc en tenofovir.

Medicinale cannabis
Bij de behandeling van hiv met geneesmiddelen treden vaak bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken op. Cannabis kan worden gebruikt om deze bijwerkingen te verminderen. Bij mensen met de ziekte aids kan cannabis worden gebruikt tegen pijn, misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking.

De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Het wordt speciaal geteeld voor levering via de apotheek zodat een constante kwaliteit wordt geleverd. Het bevat verschillende werkzame stoffen, waaronder dronabinol en cannabidiol. Cannabis wordt geleverd in verschillende variëteiten, waarin verschillende gehaltes aan werkzame stoffen zitten. Het is op recept verkrijgbaar in de apotheek.

Dronabinol, één van de werkzame bestanddelen van cannabis, is apart verkrijgbaar in capsules. Het kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek besteld worden.

Thalidomide
Thalidomide wordt bij aidspatiënten gebruikt tegen pijnlijke zweertjes op de slijmvliezen van mond, slokdarm of vagina. Thalidomide helpt de zweervorming terug te dringen.

Megestrol
Bij mensen met de ziekte aids wordt megestrol gebruikt tegen verminderde eetlust, sterke vermagering en verzwakking. Waarschijnlijk werkt dit middel doordat het de eetlust stimuleert en zorgt dat uw lichaam het voedsel efficiënter verwerkt.

Atovaquon
Atovaquon kan worden gebruikt bij verschillende infecties die kunnen optreden bij mensen die met het hiv zijn geïnfecteerd, zoals longontsteking door pneumocystis of hersenontsteking door toxoplasmose. Het wordt gebruikt om een dergelijke infectie te voorkomen of te behandelen.

Filgrastim
Filgrastim stimuleert het beenmerg om bepaalde witte bloedcellen aan te maken. Door het virus kunnen er te weinig witte bloedcellen in het bloed zitten. Filgrastim stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, waardoor uw afweer sterker wordt.

Pyrimethamine
Pyrimethamine kan worden gebruikt bij verschillende infecties die kunnen optreden bij mensen die met het hiv zijn geïnfecteerd, zoals longontsteking door pneumocystis of hersenontsteking door toxoplasmose. Het wordt gebruikt om een dergelijke infectie te voorkomen of te behandelen.

Pentamidine
Pentamidine kan worden gebruikt bij longontsteking die kan optreden door pneumocystis bij mensen die met het hiv zijn geïnfecteerd of een verminderde afweer hebben. Het wordt soms ook gebruikt om deze longontsteking te voorkomen.

Dapson
Dapson kan worden gebruikt bij verschillende infecties die kunnen optreden bij mensen die met het hiv zijn geïnfecteerd, zoals longontsteking door pneumocystis of hersenontsteking door toxoplasmose. Dapson wordt gebruikt om deze infectie te voorkomen of te behandelen.

U kunt dapson alleen of in combinatie met pyrimethamine (een medicijn tegen parasieten) of trimethoprim (antibioticum) gebruiken. Dit hangt af van de soort infectie die u heeft. Ook schrijft uw arts folinezuur voor om de kans op bijwerkingen te verminderen.

Terug naar overzicht