Medische Encyclopedie – Apotheek Reigerhof – Nieuwerkerk ad ijssel

Apotheek Reigerhof

Welkom bij Apotheek Reigerhof

Mw. Van Bogerijen, apotheker, en haar apotheekteam heten u van harte welkom bij Apotheek Reigerhof. Ons team staat voor u klaar om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Openingstijden

Online regelen

Regel via deze website uw herhaalrecepten of maak gebruik van onze medicijn app om uw medicijnen makkelijk te herhalen. Wist u dat u op deze app ook uw medicatieoverzicht kunt inzien? Deze kunt u bijvoorbeeld bij uw ziekenhuisbezoek meenemen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Herpes genitalis

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De oorzaak is een herpes (simplex) virus.

Bij een besmetting komen er blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. Maar niet iedereen die besmet is krijgt deze klachten.

Het virus blijft altijd in je lichaam aanwezig. Je kunt dan anderen besmetten tijdens onbeschermde seks.

Het herpes virus zit vooral in de blaasjes. Door onbeschermd seksueel contact komt het virus op de penis, de vagina, de anus en de lippen. Het virus kan ook met de hand of vingers worden overgedragen. Als iemand een penis of vagina aanraakt waar het virus op zit en vervolgens in zijn of haar oog wrijft, kan het virus ook een oogontsteking geven.

De kans op besmetting is het grootst bij open blaasjes. Je kunt ook besmet worden als een besmet iemand nog geen blaasjes heeft, of wanneer de blaasjes net weg zijn. Het herpesvirus zit dan al of nog in het slijmvlies.

In de blaasjes van een koortslip zit ook het herpes simplex virus. Daarom kan orale seks met iemand met een koortslip ook een herpes infectie aan penis of vagina veroorzaken.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Raak de blaasjes niet aan. Was je handen als je ze toch hebt aangeraakt.
 • Vrij altijd veilig. Condooms beschermen tegen soa’s, maar kunnen besmetting met herpes niet altijd voorkomen.  
 • Vrij tijdelijk niet als je last hebt van pijn of branderigheid. Zo geef je de blaasjes en wondjes de kans om te genezen.
 • Vrouwen met pijn bij het plassen, kunnen proberen om zittend in een badje met warm water te plassen. Dit is vaak minder pijnlijk.

Testen op andere soa’s

Mensen met een soa kunnen tegelijk ook andere soa’s hebben. Die loop je makkelijker op als je blaasjes hebt door herpes genitalis.

Laat je daarom ook op andere soa’s onderzoeken als je voor het eerst herpes genitalis hebt. Ook je partner kan zich het beste laten onderzoeken op andere soa’s.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Ben je zwanger en krijgt je vanaf de 34e week voor de eerste keer een herpes infectie met blaasjes? Dan moet je dit direct aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog melden. Je krijgt dan het advies een keizersnede te laten doen, om de kans op infectie van de baby te verkleinen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antivirale middelen
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de herpes genitalis veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten na een paar dagen afnemen. Het virus wordt niet gedood en blijft in het lichaam aanwezig en kan opnieuw klachten geven. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.

Zinkoxide
Zinkoxide werkt licht samentrekkend en beschermend op de huid. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook indrogend, jeukstillend of verkoelend. Voorbeeld is zinkoxide in crème of pasta.

Terug naar overzicht